Kalmary

Opublikowano: 06.07.2025 r.
Kalmary, mąka pszenna, jajko i białe wytrawne wino - proste składniki wystarczą, żeby zrobić coś naprawdę pysznego. Dodając do tego olej rzepakowy do smażenia, przygotujemy chrupiące i aromatyczne przekąski. Szybki przepis z mrożonych krążków kalmarów, które zamienią się w prawdziwy hit każdej imprezy!
Składniki dla 4 porcji:
- Kalmary - 500 g (Wykorzystaj mrożone kalmary, w postaci krążków)
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g
- Jajko - 1 szt.
- Wino białe wytrawne - 110 ml
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, frytkownica
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj jajko z winem, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki papryki i mąką.
- Rozgrzej olej do 180-200 C.
- Kalmary zamocz w cieście i wkładaj na rozgrzany olej.
- Smaż po 1-1,5 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Kalmary możesz przygotować także w wersji bezglutenowej, czyli zamieniając mąkę pszenną na ryżową.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny