Kalafior z mięsem mielonym
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Kalafior, mięso mielone z indyka, ser mozzarella, śmietana i jajka - to główne składniki tego smakowitego przepisu na kalafior z mięsem mielonym. Połączenie soczystego kalafiora z delikatnym indykiem, kremową śmietaną i ciągnącym się serem mozzarella tworzy prostą, ale pyszną potrawę, idealną na rodzinny obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Kalafior - 600 g (1 kalafior)
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Ser Mozzarella - 150 g
- Śmietana 12% - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kalafior ugotuj al'dente w osolonej wodzie.
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż mięso mielone i dopraw.
- Z sera, jajek, śmietany, soli i pieprzu przygotuj sos.
- Składniki dokładnie wymieszaj, ale nie podgrzewaj go.
- W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż mięso mielone i kalafior podzielony na różyczki.
- Całość zalej sosem.
- Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Zapiekany kalafior to doskonała propozycja na zdrowy posiłek, który dostarczy nam dużo wartości odżywczych.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk