Kalafior z grilla
Opublikowano: 25.09.2022 r.
Kalafior i oliwa z oliwek to idealne połączenie, żeby przyrządzić coś pysznego na grillu. Wystarczy główka kalafiora i kilka łyżek oliwy, żeby stworzyć smaczne danie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. Grillowany kalafior to prosty, ale efektowny sposób na zdrową i aromatyczną przekąskę na letnie dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Kalafior - 500 g (1 główka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Kalafior dokładnie umyj i pokrój w grube plastry.
- Skropl kalafior oliwą z oliwek i dopraw do smaku przyprawami.
- Przełóż kalafior na grilla.
- Grilluj przez około 10 minut.
Komentarz dietetyka
Stek z kalafiora będzie idealnym daniem dla wszystkich roślinożerców, ale też jako dodatek do dania głównego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk