Kalafior w cieście
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Kalafior, mleko, mąka pszenna i jajko – to główne składniki potrzebne do przygotowania kalafiora w cieście. Dzięki tej klasycznej kombinacji uzyskasz smaczne, chrupiące danie, które sprawdzi się jako dodatek lub samodzielna przekąska. W prosty sposób przygotujesz coś naprawdę pysznego, co z pewnością zaspokoi każdy głód.
Składniki dla 6 porcji:
- Kalafior - 600 g (1 sztuka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na różyczki.
- W garnku zagotuj wodę i sparz różyczki kalafiora przez 6 minut.
- Odcedź kalafior, tak aby całkowicie pozbyć się wody z gotowania.
- Mąkę wymieszaj z jajkiem i mlekiem.
- Dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.
- Ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego.
- Do ciasta dodaj przyprawy.
- Różyczki kalafiora zanurz w cieście i usmaż na rozgrzanym w garnku oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Przygotowane różyczki kalafiora w cieście połóż najpierw na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk