Kalafior z bułką tartą
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Kalafior, masło i bułka tarta to główne elementy tego prostego, ale pysznego dania. Kalafior z bułką tartą to super prosty przepis na smaczną, chrupiącą przyjemność. Połączenie delikatnego kalafiora z aromatycznym masłem i chrupiącą bułką tartą sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy smak i strukturę.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 500 g
- Masło - 40 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Bułka tarta - 80 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Umyj go.
- Kalafior włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości około 25-30 minut.
- Na patelni rozpuść masło i olej, dodaj bułkę tartą. Smaż wszystko, by bułka ładnie zbrązowiała.
- Ugotowany, miękki kalafior odcedź.
- Dodaj do kalafiora bułkę tartą i wymieszaj. Gotowe.
Komentarz dietetyka
Kalafior z bułką tartą może mieć działanie niekorzystne dla przewodu pokarmowego. Kalafior wzdyma, po zjedzeniu można mieć bóle brzucha i wzdęcia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości