Kalafior na parze

Opublikowano: 09.11.2021 r.
Kalafior to główny bohater tego prostego, ale smakowitego dania. Świeży, jędrny kalafior o wadze około 500g, czyli jedna średnia sztuka, to wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć zdrowy i lekkostrawny dodatek do obiadu. Idealny dla tych, którzy cenią sobie prostotę i naturalny smak warzyw.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 500 g (1 sztuka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na różyczki.
- Wodę zagotuj w garnku i doprowadź do wrzenia.
- Na garnku połóż kratkę do gotowania na parze.
- Ułóż różyczki kalafiora i gotuj.
- Gdy kalafior zmięknie będzie gotowy.
Komentarz dietetyka
Kalafior na parze idealnie wpasuje się do diety o niskim indeksie glikemicznym co jest ważne dla osób na diecie cukrzycowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk