Kaczy żer
Opublikowano: 29.06.2023 r.
Marchewka, ziemniaki, jabłko, jajka i majonez – oto główne składniki, które tworzą kaczego żera! To klasyczna polska sałatka, która idealnie łączy w sobie świeżość warzyw, kwaskowatość ogórków kiszonych i delikatność groszku konserwowego, a wszystko to spajane kremowym majonezem i musztardą dla pikantnego akcentu.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 70 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Por - 30 g
- Jabłko - 120 g
- Ogórek kiszony - 120 g
- Ziemniaki późne - 150 g
- Jajko - 4 szt.
- Groszek zielony konserwowy - 60 g
- Majonez - 75 g
- Musztarda - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i gotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.
- Jabłko umyj, obierz. i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż na sito, by odcisnąć nadmiar zalewy. Dodaj do nich groszek z puszki.
- Pora obierz i cienko pokrój, wrzuć do miski.
- Warzywa korzeniowe po ugotowaniu i ostudzeniu pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pora.
- Do miski z sałatką wrzuć ogórki i groszek.
- Jajka ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do pozostałych składników.
- Warzywa dopraw solą i pieprzem. Wrzuć majonez i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ma dość wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na udział majonezu, można go jednak zastąpić wersją light lub majonezem wegańskim.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny