Kaczka z jabłkami
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Kaczka z jabłkami to klasyka, na którą składają się soczysta kaczka o wadze 2 kg, łyżka masła i dwa duże jabłka. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowy w smaku, ten przepis sprawdzi się idealnie na rodzinny obiad albo wyjątkową kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Kaczka cała - 2000 g
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Jabłko - 350 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Kaczkę natrzyj masłem, przyprawami i ziołami.
- Jabłko pokrój na ćwiartki.
- Do środka kaczki włóż jabłka.
- Kaczkę umieść w naczyniu żaroopornym i piecz ok. 30-40 min w 230 stopniach.
- Kaczkę przykryj folią aluminiową i piecz ok. 1,5-2 godzin w 180 stopniach, a w połowie czasu pieczenia przewróć kaczkę na drugą stronę.
- Pół godziny przed końcem pieczenia obok kaczki ułóż pokrojone jabłka.
Komentarz dietetyka
Najlepiej jeść kaczkę bez skóry, która jest najbardziej tłusta i kaloryczna.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk