Kaczka w pomarańczach
Opublikowano: 26.05.2021 r.
Kaczka, oliwa z oliwek, soczyste pomarańcze i odrobina miodu – oto główne składniki, które sprawią, że ten przepis na kaczkę w pomarańczach będzie prawdziwą uczta dla podniebienia. Danie łączy w sobie delikatność mięsa kaczki z karmelowo-cytrusową nutą, tworząc wyjątkowy smak, którego trudno zapomnieć.
Składniki dla 8 porcji:
- Kaczka cała - 2000 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Pomarańcza - 480 g (2 szt)
- Miód - 10 g (1 duża łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, wykałaczki, brytfanna
Przepis krok po kroku
- W miseczce zmieszaj oliwę, miód i przyprawy. Powstałą pastą wysmaruj kaczkę, a resztę wlej do środka kaczki.
- Zabezpiecz kaczkę wykałaczkami.
- Pomarańcze dobrze wyszoruj. Pokrój je w plasterki, a z początkowych plastrów wyciśnij sok na kaczkę.
- Kaczkę ułóż w brytfannie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny.
- 30 minut przed końcem pieczenia dołóż do kaczki pokrojone w plastry pomarańcze.
Komentarz dietetyka
Kaczka jest dość tłusta, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny