Kaczka po tajsku
Opublikowano: 16.12.2021 r.
Piersi z kaczki ze skórą, mleczko kokosowe, pomidory koktajlowe i czosnek — to główne składniki, które sprawią, że kaczka po tajsku będzie wyjątkowo smaczna. Ten przepis łączy w sobie soczystość mięsa, kremową konsystencję mleczka kokosowego oraz świeżość pomidorków i czosnku, tworząc egzotyczne danie, które z pewnością zrobi wrażenie.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 390 g (2 szt)
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Ananas - 120 g (4 plastry)
- Mleczko kokosowe - 500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, zioła tajskie, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, rózga, miseczka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kaczki oczyść, ale nie usuwaj skóry. Na skórce zrób kilka nacięć.
- Piersi wsadź do dużego garnka, skórką do dołu i chwilę smaż, tak by wytopił się z niej tłuszcz.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i dodaj do garnka z mięsem, smaż do zarumienienia.
- Ananasa pokrój w dużą kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Dodaj je do garnka. Całość smaż przez 7 minut.
- Mleczko kokosowe wymieszaj z pastą curry i pozostałymi przyprawami, zalej sosem zawartość patelni i duś do miękkości.
- Miękkie mięso kaczki wyłów na deskę do krojenia i pokrój na cienkie plasterki, następnie wrzuć je na patelnię.
Komentarz dietetyka
Choć to danie pełne warzyw, to jednak mięso kaczki jest bardzo tłuste, dlatego nie powinno pojawiać się w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny