Kaczka po pekińsku

Opublikowano: 24.01.2022 r.
Kaczka po pekińsku to danie, które robi wrażenie nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Na początku przygotowania mamy całego ptaka, który będzie główną atrakcją stołu. Kluczem do sukcesu jest miód, który nada kaczce wyjątkowego, słodkiego posmaku. Dodatkowo używamy mąki ziemniaczanej, żeby uzyskać chrupiącą skórkę.
Składniki dla 6 porcji:
- Kaczka cała - 2000 g (1 sztuka)
- Miód - 100 g
- Mąka ziemniaczana - 36 g
- Przyprawy - sól, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, cynamon, czosnek, pieprz biały, wytrawne sherry, sos hoisin
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, wok, wykałaczki, hak wędzarniczy
Przepis krok po kroku
- Umyj kaczkę i osusz ją. Od strony szyi zamknij otwór za pomocą wykałaczek.
- Marynata do nadziania kaczki: 50 g miodu, 2 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki pieprzu białego, 3 ząbki czosnku startego na tarce oraz 50 g sosu hoisin wymieszaj dokładnie. Wlej marynatę i rozprowadź po wnętrzu kaczki. Wykałaczkami zamknij otwór przy kuprze.
- Kaczkę odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, minimum na 5 godzin.
- Po tym czasie zrób marynatę do kaczki: 750 ml wody, odrobinę cynamonu, ząbek czosnku, pół łyżeczki białego pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę soli, łyżkę sherry, łyżeczkę imbiru startego na ratce oraz łyżkę octu ryżowego zagotuj.
- Otrzymaną, gorącą marynatą polej kaczkę bardzo dokładnie z każdej strony. Marynaty nie wylewaj!
- Kaczkę umieść na kratce, a tę następnie w lodówce (lub do zimnego pomieszczenia). Najlepiej zostawić ją na całą noc, minimum na 5 godzin.
- Po tym czasie zrób glazurę: do marynaty dodaj 50 g miodu. Zgotuj, by całość trochę odparowała. Potrzebujesz około 2 szklanki marynaty. W 60 ml zimnej wody rozmieszaj skrobię. Dodaj do glazury. Mieszaj i zagotuj do lekkiego zgęstnienia. Glazurę wystudź.
- Glazurą wysmaruj kaczkę. Najlepiej trzymać ją 10 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony. Nie zapominaj o bokach, posmaruj ją bardzo dokładnie.
- Kaczkę nabij na hak wędzarniczy. Powieś ją w przewiewnym miejscu i odczekaj, aż glazura wyschnie.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Wstaw kaczkę pionowo do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut.
- Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz około 90 minut.
- Jak chcesz ją bardziej podpiec na skórce, ostatnie 10 minut podkręć temperaturę na maksimum.
Komentarz dietetyka
Kaczka po pekińsku to dobre źródło białka oraz tłuszczu. Marynata i glazura dostarczy węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości