Kaczka po chińsku
Opublikowano: 18.09.2022 r.
Piersi z kaczki, sos sojowy, świeży imbir i chrupiące warzywa - to kluczowe elementy przepisu na kaczkę po chińsku. Szybkie i proste w wykonaniu danie, które łączy soczyste mięso z aromatycznymi przyprawami oraz dodaje kolorów dzięki czerwonej papryce i marchewce. Sprawdź nasz przepis na to pyszne, orientalne danie!
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi z kaczki bez skóry - 500 g (2 piersi)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Imbir korzeń - 20 g (1 kawałek)
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kaczki pokrój w paski i przełóż do miski.
- Dopraw do smaku i obtocz w mące.
- Olej rozgrzej na patelni, usmaż kawałki mięsa do momentu zarumienienia. Odłóż mięso na talerz.
- Na patelni podsmaż pokrojone w słupki warzywa i dodaj kaczkę.
- Dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj do miękkości warzyw.
- Wlej sos sojowy i starty imbir.
- Danie podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować kurczaka lub indyka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk