Kaczka pieczona z jabłkiem

Opublikowano: 18.06.2025 r.
Kaczka, czosnek, olej rzepakowy i jabłka – to cztery kluczowe składniki, które tworzą wyjątkowy smak pieczonej kaczki z jabłkiem. Mieszanka aromatycznego czosnku, soczystych jabłek i subtelnego smaku oleju rzepakowego sprawia, że mięso staje się soczyste i intensywnie pachnące. Taki zestaw to doskonały sposób na uzyskanie wyjątkowego i niepowtarzalnego dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Kaczka cała - 2000 g
- Czosnek - 30 g (6 ząbków)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Jabłko - 600 g (3 średnie sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, ręcznik papierowy, wykałaczki, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
- Do miski wlej olej, dodaj czosnek, 2 łyżeczki majeranku oraz soli, pół łyżeczki tymianku oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Marynatą z przypraw natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz.
- Mięso wstaw do lodówki na noc.
- Na godzinę przed planowanym pieczeniem kaczkę wyciągnij z lodówki.
- Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i wymieszaj z dwoma łyżeczkami majeranku.
- Jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zamknij ją przy pomocy wykałaczek.
- Mięso z kaczki ułóż na brytfannie z rusztem.
- Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 180 st. C i mięso piecz 120 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200 st. C).
- W czasie pieczenia mięso z kaczki polej kilka razy wytopionym tłuszczem.
- Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie mięso podziel i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kaczka pieczona z jabłkiem doskonała propozycja na pyszny obiad. Dobrze upieczone mięso kaczki jest bardzo aromatyczne oraz soczyste.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny