Kaczka pieczona w rękawie
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Cała, soczysta kaczka, parę łyżek aromatycznej oliwy z oliwek i słodkie jabłka to trzy główne składniki tego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie. Wychodzi z tego pyszne danie, które doskonale nadaje się na specjalne okazje, a proces przygotowania jest dziecinnie prosty. Na widok tego zestawu składników już leci ślinka!
Składniki dla 6 porcji:
- Kaczka cała - 1500 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Jabłko - 400 g
- Przyprawy - majeranek, tymianek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, rękaw do pieczenia, brytfanna, lodówka
Przepis krok po kroku
- Kaczkę dokładnie oczyść i umyj, a następnie osusz.
- Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Natrzyj kaczkę oliwą z oliwek i ziołami.
- Odłóż kaczkę do lodówki na 2 godziny.
- Jabłka włóż do kaczki i zamknij ja za pomocą nitki lub wykałaczek.
- Przełóż kaczkę do rękawa i upiecz w brytfance przez 2 godziny w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować większość mięs, dzięki temu będą one niezwykle aromatyczne i delikatne.
~ Oliwia Gawron, dietetyk