Kaczka nadziewana jabłkami
Opublikowano: 26.05.2021 r.
Kaczka, oliwa z oliwek, masło i jabłka – to najważniejsze składniki, które sprawią, że ta kaczka nadziewana jabłkami będzie niezapomniana. Prosto i pysznie, bez zbędnych ceregieli. Kaczka nabiera wyjątkowego aromatu dzięki jabłkom, a oliwa z oliwek i masło dodają jej delikatności i chrupkości.
Składniki dla 8 porcji:
- Kaczka cała - 2000 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Masło - 20 g (1 łyżka)
- Jabłko - 360 g (2 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, rondelek, wykałaczki, brytfanna
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej masło, by się roztopiło. Wlej je do miseczki i zmieszaj z oliwą i przyprawami.
- Kaczkę umyj i natrzyj ziołową pastą. Pozostałą część wlej do środka kaczki.
- Jabłka umyj, pokrój w dość dużą kostkę i dodaj do środka kaczki.
- Kaczkę zabezpiecz wykałaczkami, by farsz z niej nie wypadł.
- Kaczkę włóż do brytfanny i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Ze względu na dużą ilość tłuszczu nie będzie to danie odpowiednie dla osób ze schorzeniami układu krążenia, wątroby czy trzustki.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny