Kaczka nadziewana
![Kaczka nadziewana Nadziewana kaczka z pomarańczami](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/20/2003/main-l_l.webp)
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Jabłka, suszona żurawina i świeży rozmaryn to kluczowe elementy w naszej nadziewanej kaczce. Te owocowo-ziołowe akcenty w połączeniu z soczystą kaczką tworzą idealną harmonię smaków. Dodajemy do środka również masło, które jest sekretem miękkości mięsa. Całość uzupełniają aromatyczne pomarańcze, które wnoszą świeżość.
Składniki dla 8 porcji:
- Kaczka cała - 2000 g (1 sztuka)
- Jabłko - 630 g (3 duże lub 4 średnie sztuki)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Suszona żurawina - 35 g (1 garść)
- Pomarańcza - 240 g (2 sztuki)
- Rozmaryn świeży - 1 g (1 gałązka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Kaczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym.
- Kaczkę natrzyj masłem. Zmieszaj łyżkę majeranku, ze sporą szczyptą soli i pieprzu, a następnie natrzyj dokładnie kaczkę.
- Jabłka pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i wymieszaj je z żurawiną a następnie nafaszeruj kaczkę.
- Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia.
- Do środka kaczki włóż jedną gałązkę rozmarynu, a na wierzchu i dookoła połóż pomarańczę pokrojoną w plastry lub ćwiartki.
- Piecz 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
- Na ostatnie 30 minut możesz zwiększyć temperaturę do 200 aby zrumienić skórkę.
Komentarz dietetyka
Kaczka nadziewana jest pysznym daniem świątecznym. Kaczka jest dużo tłustsza niż mięso z kurczaka czy wieprzowina ale okazjonalnie warto włączyć ją do diety.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki