Kacapoły
Opublikowano: 09.09.2022 r.
Ziemniaki późne, jajka, ser twarogowy tłusty i cebula to gwiazdy tego przepisu na kacapoły. To proste danie po prostu wymiata dzięki połączeniu warzywnego smaku ziemniaków z kremowym serem twarogowym i aromatyczną cebulą. Wszystko idealnie związane jajkami i lekko podsmażone na oleju rzepakowym.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 2000 g (15 dużych sztuk)
- Jajko - 4 szt.
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Ser twarogowy tłusty - 700 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Połowę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Resztę ugotuj w mundurkach.
- Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę.
- Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Wymieszaj dwie masy ziemniaczane.
- Dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- W misce umieść twaróg, cebulę, dodaj do niego jajka, dopraw solą, majerankiem i pieprzem.
- Wymieszaj masę dokładnie.
- Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości.
- Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz twarogowy.
- Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz.
- Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.
- Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać.
- Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
Komentarz dietetyka
Kacapoły to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego oraz skrobi. Kacapoły zawierają sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Zawierają średnią ilość kalorii i w ograniczonych ilościach spożywać je mogą osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny