Kabaczek z grilla

Opublikowano: 21.02.2022 r.
Kabaczek i oliwa z oliwek to duet, który zawsze się sprawdza. Grillowany kabaczek, podsunięty oliwą z oliwek, nabiera charakterystycznego, lekko dymnego smaku. To danie jest proste, smaczne i idealne na letnie wieczory. Wiemy, że nie zawsze chce się spędzać dużo czasu w kuchni, więc ten przepis to strzał w dziesiątkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Kabaczek - 400 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- grill elektryczny
Przepis krok po kroku
- Kabaczka umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 3-4 cm.
- Oliwę przelej do szklanki, dodaj przyprawy, posiekany czosnek i wymieszaj.
- Pokrojone warzywa dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na 10-20 minut.
- Na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub tradycyjnym grilluj kabaczki z obu stron.
Komentarz dietetyka
Najzdrowsze grillowanie to grillowanie z użyciem grilla elektrycznego, kiedy nie ma bezpośredniego kontaktu żywności z dymem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk