Kabaczek smażony
Opublikowano: 26.10.2021 r.
Kabaczki, jajka, mąka pszenna i olej rzepakowy – to główne składniki pysznego dania, które można łatwo przygotować w domowej kuchni. Smażone kabaczki świetnie komponują się ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki, nadając potrawie świeżości i wyjątkowego smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Kabaczek - 1000 g (4 małe sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Śmietana 12% - 300 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Umyj i obierz kabaczek, pokrój w grubsze plastry, dopraw solą.
- W misce ubij jajko z sola i pieprzem.
- Kawałki kabaczka maczaj w jajku i panieruj w mące.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż plastry kabaczka, aż będą złote.
- Śmietanę kwaśną dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Placki podawaj udekorowane śmietaną.
Komentarz dietetyka
Kabaczek smażony to warzywne danie, które może być alternatywą dla mięsa w naszej diecie. Dania warzywne powinny zastępować mięso w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Kabaczek zawiera wiele błonnika.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny