Kabaczek marynowany
Opublikowano: 26.10.2021 r.
Kabaczek, ocet jabłkowy, cukier i cebula to główni bohaterowie tego przepisu na kabaczek marynowany. Kabaczek kroimy i wkładamy do słoików, a zalewamy wszystko aromatyczną marynatą z octu jabłkowego, cukru i soli. W całej tej kompozycji nie może też zabraknąć cebuli, która dodaje całości wyrazistego smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Kabaczek - 3000 g (6 dużych sztuk)
- Ocet jabłkowy - 2000 ml
- Cukier - 500 g
- Sól - 100 g
- Cebula - 600 g (6 dużych sztuk)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 4 litry wody i ocet, dodaj sól i cukier, zagotuj zalewę.
- Kabaczki pokrój w duże słupki.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
- Słoiki wyparz wrzątkiem
- Umieść w słoikach cebulę, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie.
- Kabaczki umieść dość ciasno w słoiku i zalej gorącą zalewą.
- Zakręć słoiki i umieść w garnku, zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj 30 minut.
- Gotowe słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
- Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Kabaczek marynowany to dobry dodatek do obiadu. Kabaczek zawiera dużo błonnika, który wspomaga pracę naszych jelit. Kabaczek jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny