Kabaczek faszerowany
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Cebula, mielone mięso wieprzowe, marchewka i ser żółty tworzą przepyszne nadzienie do kabaczka faszerowanego. Szukasz pomysłu na sycący obiad? Ten przepis to strzał w dziesiątkę dla miłośników warzyw i mięsa w jednym daniu! Połączenie soczystego, pieczonego kabaczka z aromatycznym farszem sprawi, że każdy będzie zachwycony.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 250 g (3 średnie sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Cukinia - 1000 g (2 średnie sztuki)
- Ser żółty - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj do niej marchew i podduś przez 3 minuty. Dodaj na patelnię mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą i usmaż. Wlej pomidory z puszki i duś 15 minut.
- Zetrzyj na tarce ser żółty.
- Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Łyżką wydrąż środek warzywa, aby powstało miejsce na farsz.
- Cukinie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w nich farsz, wierzch posyp serem żółtym.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
- Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Kabaczek faszerowany to doskonała potrawa zawierająca dużo błonnika. Jest też dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli chcesz aby zawierała mniej kalorii możesz pominąć dodatek sera lub dać go mniej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny