Jogurtowiec z jogurtu greckiego

Opublikowano: 03.05.2022 r.
Jogurt grecki 0% tłuszczu, śmietanka kremowa 36%, biszkopty i truskawki mrożone - to kluczowe składniki tego pysznego i lekkiego deseru. Jogurtowiec na bazie jogurtu greckiego to sprawdzony sposób na delikatną, kremową konsystencję, podkręconą smakiem soczystych truskawek. Idealny na ciepłe dni albo jako szybka słodka przekąska!
Składniki dla 10 porcji:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 450 ml
- Żelatyna - 30 g
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Cukier puder - 50 g
- Biszkopty - 120 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Truskawki mrożone - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek, lodówka
Przepis krok po kroku
- W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.
- Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt, a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.
- Na dnie tortownicy przykrytej papierem do pieczenia wyłóż biszkopty, a następnie pokryj je masą.
- Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.
- W rondelku podgrzej truskawki i podduś je do miękkości.
- Owoce przestudź i zblenduj na mus. Podawaj gotowe ciasto z musem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny