Jogurtowiec fit
Opublikowano: 27.05.2022 r.
Mąka orkiszowa, ksylitol, jogurt grecki i jabłka - to kluczowe składniki naszego fit jogurtowca. Ta pyszna i zdrowa opcja, pełna delikatności i smaku, to idealny deser dla każdego miłośnika zdrowego stylu życia. Przygotowanie jest proste, a efekt naprawdę satysfakcjonujący!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 350 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 250 g
- Jajko - 6 szt.
- Jogurt grecki pełnotłusty - 200 g
- Jabłko - 500 g (2 duże sztuki)
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce umieść jajka, dodaj ksylitol.
- Ubij do powstania białej piany.
- Dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
- Przesiej mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia.
- Wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.
- Obierz jabłka i pokrój w kostkę.
- Dodaj kakao i jabłka oraz cynamon do masy.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Ciasto pokrój na porcje.
Komentarz dietetyka
Jogurtowiec fit to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Podnoszą one bardzo powoli i jednostajnie poziom glukozy we krwi. Pozwalają zachować uczucie sytości na dłużej. Ciasto jest doskonałe dla chorujących na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny