Jogurtowiec bez pieczenia
Opublikowano: 09.07.2022 r.
Truskawki, galaretka i jogurt grecki pełnotłusty – to główni bohaterowie naszego jogurtowca bez pieczenia! W przepisie znajdziesz też herbatniki, masło i żelatynę, które pomogą stworzyć idealną konsystencję. Idealny deser na lato – orzeźwiający, lekki i owocowy. Poznaj prostą metodę na smakowity deser bez konieczności włączania piekarnika.
Składniki dla 20 porcji:
- Truskawki - 500 g
- Galaretka - 70 g (1 opakowanie)
- Herbatniki - 200 g (2 opakowania)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 700 g (3 opakowania)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Żelatyna - 20 g (2 łyżki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, okrągła forma do pieczenia, rózga, miska, rondelek, lodówka
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku i zostaw do ostudzenia.
- Herbatniki rozgnieć na pył i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Wyłóż ciastka na dno foremki i ugnieć do uzyskania twardego spodu.
- Mleko podgrzej i rozpuść w nim żelatynę, dodaj sok z cytryny i cukier.
- Mleko z żelatyną wymieszaj z jogurtami greckimi za pomocą rózgi.
- Przełóż białą masę jogurtową na spód z herbatników.
- Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone w ćwiartki.
- Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, ostudź ją i polej całe ciasto.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
Komentarz dietetyka
Możesz użyć dowolnych owoców, a jogurt grecki zamienić na wersję 0% tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk