Japońskie pierogi

Opublikowano: 06.04.2022 r.
Kapusta pekińska, mięso mielone wieprzowe, olej sezamowy i sos sojowy – to kluczowe składniki, które nadają japońskim pierogom wyjątkowy smak. Dodatek czosnku i odrobiny cukru podkreśla ich aromatyczność, a delikatne ciasto na bazie mąki pszennej sprawia, że są one miękkie i delikatne. Całość smażymy na oleju rzepakowym, który zapewnia idealną chrupkość.
Składniki dla 23 porcji:
- Kapusta pekińska - 350 g
- Mięso mielone wieprzowe - 250 g
- Olej sezamowy - 5 ml
- Sos sojowy - 5 ml
- Czosnek - 10 g
- Cukier - 5 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Przyprawy - pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir mielony, olej sezamowy, mielony czosnek, cukier, sos mirin, sos ostrygowy
Liczba porcji: 23
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, pokrywka do patelni, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę. Cały czas ją mieszając, dolej 130 ml ciepłej wody. Mieszaj, aż mąka wchłonie całą wodę.
- Zagniataj ciasto, aż zrobi się elastyczne. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie zagnieć i odstaw jeszcze na 60 minut.
- Kapustę pekińską posiekaj na drobno. Posól dwoma łyżeczkami soli i odstaw na 10-15 minut, aby zmiękła. Następnie bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
- W misce umieść mięso mielone, dodaj łyżeczkę sosu mirin, oleju sezamowego, sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu ostrygowego, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki mielonego czosnku, łyżeczkę imbiru i cukru. Dokładnie wyrabiaj.
- Dodaj kapustę i ponownie wymieszaj dokładnie. Farsz odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. Wytnij kółka o średnicy około 9 cm.
- Na każde kółko wyłóż po łyżeczce farszu. Zlepiaj pierogi, tak by spód był płaski a górę stanowiła ładna falbanka.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Ułóż pierogi jeden obok drugiego i smaż, aż spód zrobi się złocisty. Następnie wlej wodę do 1/2 wysokości pierogi, przykryj pokrywką i gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty.
- W małej miseczce wymieszaj 1,5 łyżki octu ryżowego i sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj składniki sosu.
- Gotowe japońskie pierogi podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Wieprzowina to dobre źródło żelaza.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk