Japońskie pancakes
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Bazą japońskich pancakes są białka jajek ubite na sztywną pianę, żółtka jajek, mąka pszenna tortowa i proszek do pieczenia. Dzięki tym składnikom te puszyste placki wyróżniają się delikatnością i wyjątkowym smakiem. Dodatek cukru i mleka podkreśla ich lekką słodycz, a masło klarowane nadaje im miękkości i złotej skórki.
Składniki dla 4 porcji:
- Żółtko jajka - 4 szt. (4 żółtka)
- Białko jajka - 7 szt. (7 białek)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 105 g (7 łyżek mąki)
- Cukier - 60 g (5 łyżek)
- Mleko 1,5% - 75 ml (5 łyżek)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Proszek do pieczenia - 2 g (1/2 łyżeczki)
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, mikser, duża miska, sitko, foremki do pancakes
Przepis krok po kroku
- Żółtka oddziel od białek i umieść w misce. Dodaj do nich mleko i olej. Całość dobrze wymieszaj.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do miski. Połącz wszystkie składniki.
- Białka ubij za pomocą miksera. Gdy masa zrobi się już w miarę sztywna, stopniowo dodawaj po łyżeczce cukru. Ubijaj do momentu, aż białka zrobią się sztywne.
- Przełóż nieco białek do miski i delikatnie wymieszaj. Gdy masa nieco się rozrzedzi, dodaj resztę białek i wymieszaj wszystko szpatułką. Uważaj, aby nie mieszać zbyt energicznie, ponieważ placuszki stracą swoją puszystość.
- Patelnie posmaruj masłem i rozgrzej. Ułóż na niej foremki do pancakes i umieść w nich masę. Przykryj patelnie i smaż placuszki przez ok. 3-4 min (powinny być ładnie zarumienione) na małym ogniu. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i ponownie przykryj na te kilka minut.