Japche
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Makaron ryżowy, polędwica wołowa, sos sojowy, marchewka, papryka czerwona, cebula, czosnek i olej sezamowy to kluczowe składniki w przepisie na Japche - koreańskie danie, które zachwyca swoją różnorodnością smaków i aromatów. Ta potrawa to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca delikatny makaron z soczystą wołowiną i chrupiącymi warzywami, skąpana w aromatycznym sosie sojowym i oleju sezamowym.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 100 g
- Polędwica wołowa - 150 g
- Sos sojowy - 20 ml
- Cukier - 20 g
- Marchewka - 90 g
- Papryka czerwona - 200 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Szczypiorek - 40 g
- Olej sezamowy - 15 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
- Pokrój wołowinę w cienkie paseczki.
- W misce zmieszaj olej sezamowy, posiekany drobno czosnek, chili oraz szczypiorek, sos sojowy i dużą szczyptę pieprzu. Natrzyj mięso przygotowanym sosem.
- Marchewkę, cebulę i paprykę usmaż na niewielkiej ilości oleju, energicznie mieszając. Zdejmij z ognia.
- Wrzuć na patelnie przyprawione mięso, kiedy mięso się usmaży, dodaj makaron. Rozbij jajko i smaż całość przez około minutę.
- Po tym czasie wrzuć odstawione warzywa.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa i dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny