Japchae

Opublikowano: 29.10.2022 r.
Makaron z batatów, grzyby shitake, papryka czerwona, cebula i sos sojowy to kluczowe składniki Japchae, koreańskiego dania pełnego smaków i aromatów. Dzięki połączeniu tych świeżych warzyw z makaronem i sosem, danie jest nie tylko pyszne, ale także odżywcze i sycące. Smak wzbogacają sezam i olej sezamowy.
Składniki dla 4 porcji:
- Grzyby shitake suszone - 50 g
- Grzyby mun suszone - 50 g
- Marchewka - 240 g (3 sztuku)
- Cebula - 150 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 400 g (2 sztuki)
- Szpinak - 225 g (pół opakowania)
- Olej sezamowy - 20 ml (2 łyżki)
- Sezam nasiona - 20 g (2 łyżki)
- Sos sojowy - 100 ml (pół szklanki)
- Cukier trzcinowy - 50 g (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 20 g
- Jajko - 200 szt. (4 sztuki)
- Makaron z batatów dangmyeon - 250 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - pieprz, sos sojowy, imbir świeży, olej sezamowy, czosnek, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia, wok
Przepis krok po kroku
- Grzyby zalej wrzątkiem i odcedź po ok. 30 minutach.
- W kolejnym kroku osobno ugotuj grzyby w świeżej wodzie (grzyby mun około 10 minut, a shiitake 30 minut).
- Makaron ugotuj (ok. 10 minut).
- Obierz warzywa i pokrój w paski.
- W woku rozgrzej olej sezamowy i usmaż najpierw warzywa (dodawaj w następującej kolejności: cebula, marchew, papryka, szpinak), a na końcu dodaj grzyby.
- Warzywa z grzybami przełóż do osobnego naczynia.
- Do woka, w którym smażyły się warzywa, wlej sos sojowy, dodaj cukier, czosnek, imbir i pieprz. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron oraz warzywa. Wymieszaj.
- Przygotuj 2 omlety: usmaż osobno żółtka i białka. Potnij w cienkie paski.
- Całe danie posyp sezamem oraz omletem.
Komentarz dietetyka
Wegetariańska wersja z omletem.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk