Jak zrobić pancake

Opublikowano: 26.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajka i truskawki – brzmi nieźle, prawda? Właśnie te składniki odgrywają główną rolę w przepisie na None. Do tego dodaj mleko i odrobinę masła klarowanego, żeby nadać całości odpowiednią konsystencję i smak. Pamiętaj, żeby mieć w domu także proszek do pieczenia oraz cukier puder do delikatnego osłodzenia.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g (1 i 1/2 szklanki mąki)
- Mleko 1,5% - 200 ml (4/5 szklanki mleka)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier puder - 12 g (3 łyżeczki)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Truskawki - 70 g (Garść truskawek)
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka, do przesmażenia)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do niej sól, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cukru pudru. Wymieszaj.
- Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj mleko i olej, a następnie wymieszaj.
- Do płynnej masy stopniowo dodaj suche składniki. Nie należy mieszać ich zbyt długo, bo pancakes stracą na swojej puszystości. Ciasto powinno być w miarę gęste.
- Patelnie wysmaruj masłem i rozgrzej ją. Nakładaj niewielkie porcje i nie rozlewaj ich na całą patelnię. Smaż placuszki na średniej mocy kuchenki przez ok. 2 min z każdej strony.
- Rozdziel gotowe pancakes na 3 porcje.
- Truskawki opłucz i pozbądź się części niejadalnych, a następnie przekrój każda większą truskawkę na pół. Dołóż owoce do pancakes i obsyp 1 łyżeczką cukru pudru.