Jajko sadzone na wodzie
Opublikowano: 13.07.2021 r.
Jajka i odrobina wody - to wszystko, czego potrzeba do zrobienia wyjątkowego jajka sadzonego na wodzie. Ten prosty i szybki sposób na przygotowanie idealnego śniadania to świetne rozwiązanie dla każdego, kto chce uniknąć smażenia na tłuszczu. Sprawdzone na czystej patelni, jajka wychodzą idealnie - białko delikatne, a żółtko miękkie i płynne.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Na dużą patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Wodę podgrzej, jednak nie doprowadź do zagotowania.
- Do ciepłej wody wbij 4 jajka. Gotuj do momentu ścięcia się żółtek.
- Na końcu jajko dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
To świetny i zdrowy pomysł na przygotowanie jajek. W tej wersji sprawdzą się nawet na diecie lekkostrawnej. Jajka są świetnym źródłem białka i cennych witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny