Jajko poche
Opublikowano: 21.01.2025 r.
Jajka, ocet jabłkowy i chleb żytni razowy – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować jajko poche. Oto prosty sposób na wyczarowanie eleganckiego śniadania lub kolacji używając tylko kilku podstawowych składników.
Składniki dla 3 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Ocet jabłkowy - 20 ml (2 łyżki)
- Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę - 0,5 l i zagotuj.
- Wlej łyżkę octu i zrób wir za pomocą łyżki.
- Jajka jedno po drugim wbijaj do szklanki.
- Wlej po jednym jajku w środek wiru.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
- Jajka podawaj na pieczywie posmarowanym masłem.
Komentarz dietetyka
Zamiast octu jabłkowego możesz użyć spirytusowego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk