Jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto
Opublikowano: 03.03.2021 r.
Połączenie jajka, chrupiącej bułki pszennej, aksamitnego sera burrata i intensywnego czerwonego pesto – to jest coś, czego musisz spróbować! Dodaj do tego odrobinę masła i kropelkę oleju lnianego, a dostaniesz danie, które podbiło serca niejednego smakosza. Jajko po benedyktyńsku z takim zestawem składników to prawdziwa uczta!
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Bułka pszenna - 120 g (4 kromki)
- Masło - 15 g
- Olej lniany - 10 ml
- Pesto czerwone - 80 g
- Ser burrata - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, toster
Przepis krok po kroku
- Bułkę przekrój na pół, posmaruj masłem i upiecz w tosterze.
- Na gorącą wodę (700 ml) z octem (150 ml) i ½ łyżeczki soli wbij ostrożnie jajko (dobrze jest najpierw jajko wbić do miseczki, a później z miseczki przelać do garnka). Jajko powinno mieć płynne żółtko i ścięte białko, gotuj około 4 minuty.
- Pesto czerwonym posmaruj bułki.
- Ser burrata pokrój i wyłóż na pesto. Na końcu dodaj ugotowane jajko. Polej całość olejem. Posyp solą i pieprzem oraz suszonym chilli.