Jajka z pomidorami
Opublikowano: 20.11.2021 r.
Jajka, pomidory i cebula – to główne składniki naszego prostego dania, które świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Jajka duszone z pomidorami i aromatycznym czosnkiem, podane z odrobiną oliwy z oliwek oraz posypane natką pietruszki, tworzą smaczny i sycący posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Pomidor - 1000 g (6 sztuk)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Natka pietruszki - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Oprósz szczyptą soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj. Smaż około 1 minutę, by papryka się nie spaliła.
- Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i duś przez 10 minut, aż lekko odparują zrobią się gęstsze.
- W sosie zrób cztery wgłębienia. Wbij do nich jajka.
- Duś pod przykryciem około 5 minut, aż jajka z wierzchu się zetną. Oprósz jajka solą i pieprzem.
- Przełóż na talerzy i posyp posiekaną pietruszką.
Komentarz dietetyka
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk