Jajka z łososiem
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Jajka, łosoś wędzony, majonez light i świeży koperek – te składniki tworzą niesamowicie smaczną kombinację, której po prostu nie sposób oprzeć się. Jajka z łososiem to świetna opcja na szybkie śniadanie, lekką kolację czy nawet elegancką przystawkę, która zachwyci Twoich gości. Szczególnie odświeżające nuty koperku dodają temu daniu wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Łosoś wędzony - 100 g
- Majonez light - 120 g (12 łyżeczek)
- Koperek ogrodowy świeży - 12 g (3 łyżeczki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Jajko ugotuj na twardo.
- Ugotowane obierz ze skorupek i przekrój je na pół
- Łososia potnij na mniejsze kawałki
- Każdą połówkę jajka udekoruj majonezem i łososiem.
- Całość posyp posiekanym koperkiem
- Przed podaniem słodź w lodówce
Komentarz dietetyka
Jajka w połączeniu z majonezem to pomimo wszystko spora dawka cholesterolu dla naszego organizmu dlatego danie warto spożywać okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk