Jajka z awokado
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Jajka, awokado, tuńczyk i suszone pomidory to idealna kombinacja smaków na wyjątkowe śniadanie. Dodatek chrzanu nadaje całości wyrazistości. W tym przepisie znajdziesz prosty i szybki sposób na przygotowanie jajek z awokado, które zachwycą Twoje kubki smakowe i dostarczą cennych wartości odżywczych.
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 7 szt.
- Tuńczyk w sosie własnym - 130 g
- Awokado - 150 g
- Suszone pomidory - 50 g
- Chrzan - 20 g (tarty, w słoiczku)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół, wzdłuż dłuższej części.
- Awokado wydrąż, włóż do miseczki i rozdrobnij widelcem.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i włóż do miseczki z awokado.
- Pomidory suszone pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki.
- Do miseczki dorzuć żółtka jaj oraz chrzan tarty. Wszystko wymieszaj.
- Farsz przełóż łyżką na przekrojone jajka.
- Gotowe jajka udekoruj gałązkami koperku.