Jajka w sosie tatarskim
Opublikowano: 21.09.2021 r.
Jajka, majonez, ogórki konserwowe, cebula i marynowane pieczarki - to składniki, które robią całą robotę w jajkach w sosie tatarskim. Ta klasyczna przekąska łączy w sobie smakowite połowy jajek z kremowym majonezem i chrupiącymi dodatkami. Idealna opcja na śniadanie, przekąskę lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Majonez - 200 g
- Ogórek konserwowy - 200 g (5 małych sztuk)
- Cebula - 140 g (2 średnie sztuki)
- Pieczarki marynowane konserwowe - 200 g (7 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Pokrój drobno ogórki konserwowe, pieczarki i cebulę. Wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem.
- Jajka dekoruj sosem.
Komentarz dietetyka
Jajka w sosie tatarskim to danie pełne białka zwierzęcego oraz składników mineralnych zawartych w jajkach. Dodatek sosu tatarskiego sprawia że danie jest dość wysokokaloryczne. Jeśli jesteś na diecie przygotuj sos tatarski ze śmietaną zamiast majonezu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny