Jajka w mikrofali
Opublikowano: 05.07.2021 r.
Jajka i odrobina soli. Te proste składniki wystarczą, żeby w kilka minut wyczarować pyszne, pożywne śniadanie prosto z mikrofali. Idealne rozwiązanie na leniwy poranek lub szybki posiłek przed pracą, bez konieczności brudzenia garnków. Wystarczy miseczka, widelec i mikrofala.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 2 szt.
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- pojemnik zamykany, kuchenka mikrofalowa
Przepis krok po kroku
- Do pojemnika wlej sporo ciepłej wody.
- Do środka wbij jajko i przykryj całość pokrywką lub talerzykiem.
- Całość podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty na najmniejszych obrotach.
- Jajko wyciągnij i poczekaj aż lekko ostygnie.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na lekkostrawne śniadanie. Jajko jest dobrym źródłem białka, a także wielu związków prozdrowotnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny