Jajka w majonezie
Opublikowano: 21.09.2021 r.
Jajka, majonez, koperek i szczypiorek to główne składniki tego przepisu na klasyczne jajka w majonezie. Idealne na śniadanie, lekką kolację czy przekąskę na imprezę. Proste i szybkie do przygotowania danie, które z pewnością przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Majonez - 200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (Pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (Pęczek)
- Szczypiorek - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół.
- Ugotowane jajka udekoruj majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
- Pokrój zioła i posyp na wierzch.
Komentarz dietetyka
Jajka z majonezem są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz wielu cennych składników mineralnych. Są także bardzo kaloryczne, gdyż majonez służący do ich przygotowania zawiera bardzo dużo tłuszczu. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez zmieszaj ze śmietaną kwaśną.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny