Jajka po wiedeńsku
Opublikowano: 18.09.2021 r.
Jajka i masło - to wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć pyszne jajka po wiedeńsku! Prosty, ale efektowny przepis na idealne śniadanie lub lekką kolację. Wychodzi zawsze, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni. Zobacz, jakie to łatwe!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Jajko delikatnie wbij do szklanki, uważając aby nie naruszyć żółtka.
- Szklankę wstaw do garnka z gotującą się wodą i gotuj ok. 5 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
- Na wierzch dodaj masło, sól i pieprz.
Komentarz dietetyka
W porównaniu do jajek smażonych, czy gotowanych na twardo, jajka po wiedeńsku są łatwiej strawne, dlatego dla wielu osób mogą być lepszym wyborem. Osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą powinny zwrócić uwagę aby ilość jajek w tygodniu nie przekraczała 5-7 sztuk.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk