Jajka po szkocku

Opublikowano: 08.04.2025 r.
Mięso mielone wieprzowe, jajka i bułka tarta to esencja jajek po szkocku. Chrupiąca panierka skrywa tu soczystą mięsno-jajeczną niespodziankę. Idealne na imprezę czy rodzinny obiad, ten klasyk brytyjskiej kuchni łączy prostotę z niepowtarzalnym smakiem.
Składniki dla 1 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 100 g
- Jajko - 5 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Bułka tarta - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szałwia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- W naczyniu blendera umieść mielone mięso, dodaj przyprawy i zmiksuj.
- Ugotuj 5 jajek na twardo. Do głębokich talerzy wbij kolejno pozostałe jajka, mąkę i bułkę. Jajka roztrzep widelcem.
- Zmielone mięso podziel na 5 części i ręcznie uformuj kulki. Spłaszcz, na środku ułóż jajko i owiń je mięsem.
- Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce.
- Na patelni rozgrzej warstwę oleju i smaż jajka ok. 8-10 minut z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Jajka po szkocku są posiłkiem cięzkostrawnym, dlatego u osób z problemami ze strony przewodu pokarmowego nie będą wskazane w dużych ilościach.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk