Jajka po florencku
Opublikowano: 18.09.2021 r.
Jajka, szpinak i chleb żytni razowy – to podstawa przepisu na jajka po florencku. Kluczowe składniki to także czosnek, ocet winny oraz masło, które dodają wyrazistego smaku. Połączenie tych składników gwarantuje sycące i pyszne śniadanie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom klasycznej kuchni, jak i tym szukającym zdrowych alternatyw.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Ocet winny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Chleb żytni razowy - 35 g (1 kromka)
- Szpinak - 15 g (pół garści)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj sos holenderski - żółtko ubijaj, aż powstanie puszysta masa z dodatkiem soli, pieprzu i roztopionego masła.
- DO garnka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i ocet. Zagotuj.
- Zamieszaj łyżką tworząc wir wodny, wbij jajko i gotuj ok. 2-3 minut, aż białko będzie ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
- Na patelni podsmaż szpinak z czosnkiem, aż lekko zwiędnie.
- Pieczywo podpiecz w tosterze lub na suchej patelni.
- Na kromce ułóż szpinak, jajko i całość polej sosem holenderskim.
Komentarz dietetyka
W porównaniu do jajek smażonych, czy gotowanych na twardo, jajka gotowane w koszulkach są łatwiej strawne, dlatego dla wielu osób mogą być lepszym wyborem. Osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą powinny zwrócić uwagę aby ilość jajek w tygodniu nie przekraczała 5-7 sztuk.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk