Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Opublikowano: 03.03.2021 r.
Jajka, śmietanka kremowa i chrzan to główne bohaterowie tego przepisu na Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym. Wszystko to podane na chrupiącym chlebie tostowym, z kawałkami soczystej szynki, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten zestaw składników sprawi, że twoje śniadanie będzie wyjątkowe i pełne smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Chrzan - 30 g
- Pieczarki - 10 g
- Chleb tostowy - 90 g
- Szynka wieprzowa - 80 g
- Bulion drobiowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Najpierw zrób sos: do rondelka wlej bulion. Podgrzej i dodaj zimną śmietankę rozrobioną ze skrobią oraz chrzan. Dopraw do smaku solą i gotuj aż sos zgęstnieje.
- Chleb upiecz w piekarniku.
- Szynkę usmaż na maśle klarowanym.
- Do rondelka wlej wodę (500 ml) i dodaj ocet (100 ml) wraz z ¼ łyżeczki soli. Zamieszaj wodę w rondelku jak zacznie wrzeć tworząc wir. Wbij bardzo ostrożnie jajko i gotuj maksymalnie 4 minuty.
- Na talerzu połóż pieczywo, dodaj zarumienioną szynkę, jajko i na końcu udekoruj sososem. Posyp wszystko świeżym szczypiorkiem i przypraw pieprzem