Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Opublikowano: 03.03.2021 r.
Jajka, chleb tostowy, awokado i łosoś wędzony – to główne gwiazdy tego przepisu! Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem to pyszne śniadanie na wypasie. Wyobraź sobie połączenie kremowego guacamole, jajek w koszulkach i delikatnego, wędzonego łososia na chrupiących tostach. Smakowa bomba, którą pokochasz!
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Chleb tostowy - 90 g
- Awokado - 140 g (1 sztuka)
- Łosoś wędzony - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek, kolendra świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Chleb zgrilluj na patelni grillowej.
- Zagotuj wodę (450 ml) z dodatkiem szczypty soli i octu (90 ml).Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika, wbij jajko i ugotuj aż białko będzie ścięte, ale żółtko płynne (około 3 minuty).
- Awokado wyłóż do miski. Dodaj sok z cytryny, posiekane liście kolendry, sól, pieprz i wszystko wymieszaj widelcem na papkę.
- Na chleb wyłóż guacamole. Nałóż na guacamole poszarpane kawałki łososia i na wierzch jajko. Posyp całość szczypiorkiem i pieprzem.