Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Opublikowano: 02.03.2021 r.
Jajka, boczek wędzony bez kości i masło – oto najważniejsze składniki tradycyjnych Jajek po benedyktyńsku! Skomponowane w harmonijną całość, stanowią one idealne śniadanie lub brunch. Jajka ugotowane w koszulkach, w połączeniu z chrupiącym chlebem tostowym i smażonym boczkiem, podane z aksamitnym sosem holenderskim, stworzą wyjątkowe kulinarne doznanie.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 7 szt.
- Wino białe wytrawne - 150 ml
- Masło - 45 g
- Chleb tostowy - 90 g
- Boczek wędzony bez kości - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, toster
Przepis krok po kroku
- Najpierw zrób sos: do rondelka wlej wino. Tak długo gotuj aż się zagęści i uzyska konsystencję syropu klonowego. Rondelek ten włóż do drugiego garnka, w którym gotuje się woda. Dodaj 3 żółtka i ubijaj na parze wszystko aż powstanie puszysta masa. Na samym końcu dodaj masło. Trzeba je wymieszać aż całość będzie gładka. Dodaj pieprz i sól – według gustu.
- Chleb podpiecz w tosterze, na suchej patelni, w piekarniku lub na patelni grillowej.
- Boczek usmaż na patelni i zrób bekon.
- W rondelku zagotuj wodę (600 ml) z octem (120 ml) i ½ łyżeczki soli. Ostrożnie wbij jajko do miseczki i z miseczki dodaj do gotującej się wody (uważaj, by nie zepsuć żółtka). Najlepiej robić po jednym, góra dwóch. Gotuj jajka 3 minuty – białko ma być ścięte, a żółtko płynne. Wyjmij z wody na łyżce cedzakowej.
- Wyłóż na talerz tost, na to połóż bekon, ugotowane jajko i polej wszystko sosem. Dodaj ulubione przyprawy.