Jajka na twardo
Opublikowano: 27.01.2025 r.
Wydaje się, że gotowanie jajek na twardo to nic trudnego, ale wbrew pozorom wymaga pewnej precyzji. Trzeba je odpowiednio ugotować, aby były idealnie twarde, ale nie suche. Znajdziesz tu proste instrukcje, dzięki którym Twoje jajka będą zawsze perfekcyjnie ugotowane.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka włóż do garnka i zalej je wodą, tak by były nią całkowicie przykryte.
- Poczekaj do momentu, gdy woda zacznie się gotować.
- Od zagotowania gotuj jajka 7 minut.
- Po tym czasie wylej ciepłą wodę i ostudź jajka.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka, choliny i zdrowych kwasów tłuszczowych, może gościć w zdrowej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny