Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Opublikowano: 19.05.2025 r.
Jajka, suszone pomidory w oleju, świeży koperek, majonez i musztarda – to tylko niektóre z głównych składników, które sprawią, że Twoje jajka faszerowane nabiorą wyjątkowego smaku. Chrupiący słonecznik doda ciekawą teksturę, a całość będzie komponować się idealnie na każdą imprezę czy rodzinne spotkanie.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Suszone pomidory w oleju - 150 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 duży pęczek)
- Majonez - 150 g
- Musztarda - 50 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupki i przekrój na pół, wydrąż żółtka i umieść je w malakserze.
- Dodaj do żółtek suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i utrzyj na gładką masę.
- Posiekaj koper i dodaj do farszu razem z musztardą francuską, wymieszaj dokładnie.
- Białka jaj faszeruj żółtkami, możesz przełożyć masę do rękawa cukierniczego i z pomocą odpowiedniej końcówki faszerować jajka.
- Pestki słonecznika podpraż na patelni bez dodatku oleju i posyp gotowe jajka.
Komentarz dietetyka
Jajka faszerowane są ciekawym pomysłem na śniadanie. Zawierają cenne składniki mineralne. Są jednak dość kaloryczne, jeśli więc jesteś na diecie redukcyjnej ograniczaj tego typu wyroby. Jajka świetnie sprawdzą się na diecie ketogenicznej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny