Jajka faszerowane na wielkanoc

Opublikowano: 05.04.2025 r.
Jajka, majonez, musztarda, por i szynka wiejska – to podstawowe składniki, które sprawią, że Wasze jajka faszerowane na wielkanoc będą wyjątkowe. Jajka ugotowane na twardo połączone z kremowym majonezem, delikatnie pikantną musztardą, chrupiącym porem i aromatyczną szynką wiejską tworzą smakową harmonię, której nie sposób się oprzeć.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Majonez - 50 g (5 łyżek)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Por - 100 g
- Szynka wiejska - 200 g (1 kawałek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Szynkę i por pokrój w drobną kostkę.
- Ugotowane jajka obierz ze skorupy i wydrąż żółtko.
- Wymieszaj szynką i por z żółtkiem, majonezem i musztardą.
- Tak przygotowanym farszem nadziej połówki jajek.
Komentarz dietetyka
Zamiast mięsnego farszu do jajek możesz postawić na dodatek pieczarek.
~ Oliwia Gawron, dietetyk