Jajecznica

Opublikowano: 19.07.2021 r.
Jajka, masło, trochę cebuli i szczypiorek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby wyczarować pyszną jajecznicę! Wystarczy kilka minut i proste składniki, żeby na Twoim talerzu pojawiło się coś wyjątkowego. Jajka świetnie komponują się z podsmażoną cebulką, a świeży szczypiorek dodaje daniu wyrazistego smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (pół szt)
- Szczypiorek - 45 g (pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Masło rozgrzej na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.
- Jajka wbij do miseczki i dopraw pieprzem i solą.
- Całość wlej na patelnię i dobrze wymieszaj.
- Smaż przez chwilę, by białko jajka się ścięło.
- Gotową jajecznicę posyp szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowe śniadanie, jednak nie jest to dobre rozwiązanie dla osób z chorobami układu krwionośnego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny