Jajecznica ze szpinakiem
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Jajka, świeży szpinak i czosnek – to trio, które sprawi, że Twoja jajecznica nabierze nowego smaku! Puszysta konsystencja jajeczek w połączeniu z delikatnością szpinaku i aromatycznością czosnku tworzy idealne śniadaniowe danie. Dodatkowo, trochę masła dla kremowej tekstury oraz posiekany szczypiorek dla koloru i świeżości.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Szpinak - 75 g (3 garści)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej masło.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Gdy będzie zarumieniony dodaj szpinak i smaż przez chwilę.
- Jajka wbij do miseczki, dodaj sól i pieprz.
- Całość wylej na patelnię.
- Jajecznicę smaż przez chwilę, by białka się ścięły.
- Gotową jajecznicę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na posiłek pełen białka i wielu witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny