Jajecznica z serem
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Jajka, ser gouda, cebula i szczypiorek – to główne składniki, które sprawią, że twoja jajecznica będzie wyjątkowo smaczna. Dzięki cebuli duszonej na oliwie z oliwek zyska jeszcze więcej aromatu. Dodaj do tego roztrzepane jajka i odrobinę sera gouda, a na koniec posyp szczypiorkiem. Prosto, szybko i przyjemnie!
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Ser gouda - 50 g
- Szczypiorek - 30 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj rózgą.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, pokrojoną w drobną kostkę.
- Następnie na patelnię wylej masę jajeczną i smaż od czasu do czasu mieszając.
- Ser żółty zetrzyj wprost na patelnię i dokładnie mieszaj. Gdy jajka będą ścięte ściągnij całość z patelni.
- Danie posyp posiekanym szczypiorkiem i ziołami prowansalskimi.
Komentarz dietetyka
To idealny pomysł na śniadanie dla osób z cukrzycą i insulinoopornością, jednak powinny na nie uważać osoby na diecie lekkostrawnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny